tiistai 20. maaliskuuta 2007

Äänestysaktiivisuus

Vähän ihmetyttää tämä Suomen yleinen kanta, ei ole väliä ketä äänestät, kunhan äänestät.

Suurin osa äänestämättömistä, joiden kanssa olen jutellut, ovat vastanneet syyksi täyden tietämättömyyden politiikasta. Äänestysprosentin alhaisuuden syy, ei löydykkään laiskuudesta, tai protestina nukkumisena. Monet vain kokevat olevansa liian tietämättömiä politiikan suhteen.

Suuri osa politiikasta vieraantumisesta johtuu varmastikkin kotikasvatuksesta. Eivät nykynuoret tiedä puoluekannoista, vertailuluvuista saati hallituksen muodostumisesta tuon taivaallista. Tiedän, että ei saisi yleistää, mutta harmillisen vähässä ovat ne nuoret, jotka ovat saaneet kotona, tai koulussa riittävästi tietoa eduskunnan toiminnasta. Voin itse myöntää, että jos ajatellaan vain siltä kannalta, mitä olen politiikasta koulussa oppinut, en itsekkään kokisi olevani tarpeeksi tietoinen asioista äänestääkseni. Onneksi isäni on aina ollut hyvin kiinnostunut politiikasta ja on pitänyt huolta siitä, että minulle ja veljelleni on myös opetettu yhteiskunnan toimintaa. Ilman isää, en varmastikkaan osaisi laskea ehdokkaiden vertailulukuja, tai edes tietäisi, kuinka yksi ääni voi vaikuttaa koko puolueen asemaa.

Olenkin sitä mieltä, ettei äänestysprosenttia saada nostettua pelkällä "sinunkin äänesi on tärkeä" kamppanjalla, vaan pitäisi lisätä ihmisten tietoisuutta politiikasta. Poliitikkoja ei pitäisi nostaa jalustalle, vaan kansan pitäisi uskaltaa oikeasti vaikuttaa, kritisoida ja kysellä.
Poliittisen tietoisuuden nostaminen voisi osaltaan myös poistaa ääni-imureita. Julkisuuden henkilöt ja edellisen kauden poliitikot saavat aina enemmän ääniä. Voisi olla, ettei eduskunnassa enää kierrätettäisi jatkuvasti samoja naamoja, jotka äänestetään sinne vanhasta tottumuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti