sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Maahanmuuttajista

Keskustanuoret osoittivat mieltä rasismia vastaan
29.11.2009

TIEDOTE


28.11.2009

Keskustanuoret hätkähdyttivät pitämällään mielenosoituksella Keskustan kenttäväkeä, joka oli kokoontunut Pietarsaareen Keskustan puoluevaltuuskuntaan. Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvisen linjapuheen aikana nuoret marssivat kokoussaliin kantaen rasismin vastaisia mielenosoituskylttejä. Keskustanuoret haluavat tempauksellaan kritisoida Suomessa käytävää mustavalkoista maahanmuuttopoliittista keskustelua, jonka toista ääripäätä edustaa muukalaisvihamielisyyttä lähentelevät kommentit. Vastaavasti toisella puolella on thorsilainen virallinen maahanmuuttopolitiikka, joka tyytyy isojen pakolaiskiintiöiden puolustamiseen.

Keskustanuorten mielestä maahanmuuttopolitiikasta on tullut uusi suomettumisen ilmiö. Tabu, josta valtapuolueet, Keskusta mukaan lukien, eivät tohdi käydä avointa keskustelua.

- Keskustalla on oltava oma selkeä ihmisyysaatteeseen perustava maahanmuuttopoliittinen linjaus, jonka avainsanoja ovat inhimillisyys ja järkevyys, esitti Kurvinen.

Kurvinen painotti puheessaan, että Keskusta on paljon velkaa maahanmuuttajataustaiselle kannattajakunnalleen. Keskustalla oli muun muassa edellisissä eduskuntavaaleissa runsaasti uussuomalaisia ehdokkaita.

- Uussuomalaiset ovat meidän muiden tavoin ihmisiä, joilla on arkisia toiveita ja unelmia. Tämä jokaisen pitäisi pitää kirkkaana mielessään, kun puhuu maahanmuuttopolitiikasta, muistutti Kurvien.

Kurvinen nosti esiin myös useita konkreettisia asioita, joilla Keskusta voi osoittaa arvostavansa uussuomalaisia. Keskustan tulee ensinnäkin järjestää uussuomalaisille suunnattu yhteiskuntavaikuttamisen ja politiikan peruskurssi, joka antaa heille valmiudet tuoda oman arvokkaan äänensä näkyviin yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kurvinen myös uudisti Keskustanuorten aikaisemman vaatimuksen maahanmuuttajien tukihenkilöiden kouluttamisesta. Tavalliset suomalaiset voisivat kouluttautua tukihenkilöiksi, jotka auttavat maahanmuuttajia kotoutumaan suomalaisiin yhteisöihin ja kulttuuriin. Toimintaan sitoutuneille aktiiveille tulee maksaa toiminasta pientä korvausta, samoin kuin nykyään tehdään esimerkiksi vapaapalokuntalaisten kohdalla.

Lisäksi Kurvinen nosti keskusteluun maahanmuuttajanuorten syrjäytymisriskin. Koulutusmahdollisuuksien näennäisestä tasa-arvosta huolimatta maahanmuuttajanuorten koulutustaso jää valtaväestöä alhaisemmaksi ja monelta maahanmuuttajalta jää jopa toisen asteen koulutus suorittamatta, vaikka se on nykyajan työelämässä lähestulkoon välttämättömyys.

- Jos Suomi päästää jo varsin nuorina syrjäytymään merkittävän joukon asukkaittaan, tämän hintaa tullaan maksamaan tulevina vuosina monessa eri muodossa. Uussuomalaisille nuorille on kohdistettava riittävä määrä sellaisia tukitoimenpiteitä, joilla heille saadaan turvattua valmiudet osallistua täysipainoisesti yhteiskuntaamme, vaati Kurvinen 

Maahanmuuttopolitiikka on nyt mitä ajankohtaisinta ja osuvaa onkin, että Kurvinen piti puheensa juuri Pietarsaaressa, jossa on jo omia maahanmuuttoon liittyviä ongelmiaan.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Pietarsaaren yksikön matkailun koulutusohjelma muutettiin reilu vuosi sitten englanninkieliseksi. Ajatus kuulosti varmasti hyvältä, mutta koulu ei ollut osannut varautua koulutusohjelman suosioon. Pietarsaareen on kehittynyt kohtuullisen kokoinen nepalilais-vähemmistö.

Nepalissa on ilmeisesti joku agentti, joka järjestää välityspalkkiota vastaan koulutuspaikkoja. Suomeen saapuneille opiskelijoille on uskoteltu, että Suomi on kultamaa, jossa kaikille löytyy töitä ja ongelmia ei ole, onhan täällä ilmainen koulutuskin. Ulkomaalaisten opiskelijoiden on tänne tullessaan todistettava, että heillä on tilillään 6000€ rahaa, se ei kuitenkaan tarkoita, että näitä rahoja olisi opiskelijoilla oikeasti olemassa asumistaan varten. Rahat lainataan ystäviltä ja sukulaisilta siksi aikaa, että saadaan niiden olemassaolo todistettua ja sitten ne palautetaan takaisin oikeille omistajilleen.

Opiskelijat ovat täällä täydellisen rahanpuutteensa takia jääneet tyhjän päälle. Nepalilaisia opiskelijoita asuu neljästä viiteen kappaletta kahden hengen solussa, erityisluvalla, koska tavallinen vuokra olisi liian kallis. Viime vuonna koulu joutui kustantamaan ulkomaalaisille opiskelijoille kahdesti viikossa ruoan, etteivät opiskelijat täysin kuolisi nälkään. Maahanmuuttaneet opiskelijat tekevät kaikkensa löytääkseen töitä ja monet tekevätkin hanttihommia, mainostenjakoa, siivousta ym. mutta tässä taloustilanteessa töitä ei vain ole riittävästi.

Maahanmuuttajien suomalaisuuteen perehdyttämisessä on myös suuria puutteita. Pietarsaaren opiskelija-asunnoille on kehittynyt mittava muuttoliike, kun suomalaiset opiskelijat eivät halua asua samassa paikassa maahanmuuttajien kanssa. Heti haukutaan rasistiksi, jos sanoo, ettei jaksa jatkuvaa melu- ja hajusaastetta, joka ulkomaalaisten opiskelijoiden asunnoista tulee, heidän pitäessään oviaan auki rappuun. Jatkuvat palohälytykset myös raastavat hermoja, heille kun ei ole opetettu mitään palohälyttimistä, tai siitä mikä ne laukaisee. Pyykkitupa on aina täynnä ilman pesuainetta pestyjä hikisiä vaatteita. Kuivaushuone on aina täynnä, koska ulkomaalaisilla opiskelijoilla ei ole varaa maksaa pesukoneista, eikä käsin pesty pyykki kuivu läheskään yhtä nopeasti.

Kaikki nämä ovat asioita, jotka ovat Pietarsaaressa arkipäivää. Kukaan vaan ei uskalla tuoda asioita esille rasistiksi leimaamisen pelossa. Pienellä perehdyttämisellä suomalaiseen kulttuuriin kaikki nämä asiat saataisiin korjattua, kukaan ei vaan tunnu välittävän. Tämä lisää suomalaisten opiskelijoiden rasismia ja vastustusta maahanmuuttajia kohtaan.

Kurvisen kannanotto mustavalkoista maahanmuuttopolitiikkaa vastaan on juuri sitä, mitä Suomeen tarvitaan. Maahanmuuttajilla on täysi oikeus tulla tänne, mutta heidän perehdyttämiseensä suomalaisiin tapoihin olisi varattava resursseja. Vielä tulee aika, jolloin tarvitsemme maahanmuuttajia suurien ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, meidän on aloitettava maahanmuuttajien sopeuttaminen jo nyt. Emme saa odottaa siihen asti, kunnes maahanmuuttajat ovat välttämättömyys.

Olen pyöritellyt mielessäni mallia siitä, että ulkomaalaisilta opiskelijoilta perittäisiin lukukausimaksu, joka käytettäisiin opiskelijoiden ruokaan ja asumiseen. Näin kukaan opiskelujen takia maahanmuuttava ei jäisi tyhjän päälle, vaan edellytykset opiskeluun olisi turvattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti